Tajniki kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczy samej dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyborna i sycąca.