Pasta czyli makarony

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. nowa restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film