Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film